Hoe staat het met jouw goede voornemens in deze 2e week van het jaar?
11 januari 2022 
in Spirit

Hoe staat het met jouw goede voornemens in deze 2e week van het jaar?

Happy new moon!

Happy new year, happy new moon and a happy new me! Het nieuwe jaar is ingeluid en de nieuwe maan energie is inmiddels alweer meer dan een week voelbaar. En deze keer niet in zomaar een sterrenteken, maar in de standvastige steenbok. Een krachtig aardeteken die ons aanmoedigt om strategisch, doelgericht en doordacht te werk te gaan. Ideaal in combinatie met goede voornemens!.. Of toch niet?


Een krachtige start

Het nieuwe jaar is van start, tijd voor een nieuw begin. Of in ieder geval tijd om dingen anders aan te pakken en stapjes te zetten naar onze doelen. De nieuwe maan in steenbok ondersteunt dit proces en daar kunnen we dus goed gebruik van maken.

De steenbok is een krachtig teken dat gericht is op werk, structuur, plannen, doelen behalen en actie ondernemen. Met de nieuwe maan in dit sterrenbeeld kunnen we dus een energie voelen die deze aspecten in ons leven benadrukt. Wellicht heb je al plannen liggen of wil je nieuwe routines in je leven integreren. 


Blue ‘moonday’

Helaas zitten er wel wat haken en ogen aan het volhouden van nieuw gedrag. 

Vaak stranden de goede voornemens al in januari, uit onderzoek blijkt dat mensen na gemiddeld 3 weken vervallen in hun oude patroon. En daarna hun voornemens niet waar maken.

Dit is ook een van de redenen waarom ‘blue Monday’ als meest sombere dag is aangewezen. De moed zakt in de schoenen rond deze blauwe maandag en in veel gevallen worden de voornemens weer ingeruild voor het oude patroon. 


Toch maar weer een sigaret opsteken want eentje kan geen kwaad, de groentesapjes waren achteraf toch niet zo lekker en praktisch om elke dag te drinken en dat rondje hardlopen kan morgen ook wel. Herkenbaar? Natuurlijk, want gedrag veranderen is een van de meest lastige dingen.

Dit komt vooral omdat de intrinsieke motivatie ontbreekt, de drijfveer waarom je iets wilt veranderen. 

In veel gevallen kiezen we als mens van nature liever voor kort geluk en lange pijn, dan korte pijn en lang geluk. Ook wel de aangelegde verliesaversie genoemd, we zijn angstiger om iets te verliezen dan dat we iets opgeven omdat we er iets mee kunnen winnen.


Het engeltje en het duiveltje

Een ander belangrijk onderdeel dat meespeelt in het volhouden van goede voornemens, is het onderbewuste. Wanneer dit niet congruent is met je bewuste ontstaat er een conflict. En het conflict uit zich in het engeltje en duiveltje op onze schouder. De verleiding fluistert om lekker te blijven zitten waar je zit. Veilig en comfortabel in het oude. 


Maar wanneer je onbewuste wel congruent is met je bewuste, is de overtuiging in jezelf krachtig genoeg om toch door te zetten. Deze overtuiging komt dan vanuit je eigen kern en interne kracht. 

Bijvoorbeeld het volgen van een dieet en het eten van gezond voedsel omdat je beter voor je lichaam wilt zorgen, fitter wilt zijn en minder toxines in je lichaam wilt. 

Wanneer je motivatie vooral extrinsiek is en je onbewuste het ook niet eens is met je voornemens zal het volgen van een dieet vooral gaan om een bepaald aantal kilogram te verliezen, mee te doen met de vriendinnenclub die ook allemaal op dieet gaan en met de overtuiging dat je het moet. 

De wil om je doelen te behalen en hiervoor dingen op te geven komt dus niet vanuit jezelf. Ook al denk je eerst wel echt gemotiveerd te zijn, uiteindelijk zal de interne saboteur sterker zijn. Wat resulteert in opgeven. Met dit voorbeeld en met deze kennis kun je dus nu bepalen of jouw voornemens goed gegrond zijn om vol te houden. En zo niet, dan is de energie van deze nieuwe maan deze week perfect om nog een blik te werpen op je plan of strategie. 

Maar vergeet hierbij ook niet dat de weg naar het doel toe ook plezierig mag zijn. Want dat kunnen steenbokken wel eens uit het oog verliezen.


 Opzoek naar meer inspiratie? Kijk dan zeker naar de blog over Het Derde Oog Chakra Openen.

Heb jij een idee voor inspiratie? Of wil jij graag een tip delen? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar idee@pinkwaves.nl. 

Foutje gezien? Wij horen het graag en stuur een mailtje naar foutje@pinkwaves.nl.

Over de schrijver
MIJN KERNWAARDEN Betrouwbaarheid, authenticiteit, rechtvaardigheid MIJN HOBBY'S/BEDRIJF Mijn passie is het ondersteunen van anderen en het opdoen van kennis over alles omtrent psychologie. De beweegredenen en het gedrag van anderen maakt mij super nieuwsgierig. Waarom doen we wat we doen? Hoe zijn patronen ontstaan en wat kunnen we doen om deze te doorbreken? Ik zie dit soort vraagstukken als een puzzel die ik wil oplossen, zodat anderen weer voorruit kunnen. MIJN MISSIE Mijn missie is om anderen hun eigen waarde in te laten zien, te laten houden van zichzelf ongeacht wat er in het verleden is gebeurd. Daarnaast voel ik de behoefte om creatief bezig te zijn en anderen hun eigen creatiekracht te laten (her) ontdekken,. MIJN FAVORIETE SEIZOEN De lente. Voor mij staat de lente altijd voor een nieuw begin. Alles voelt voor mij fris aan, mensen zijn vrolijker en het eerste wijntje in de zon maakt mij ├ęcht blij! Welk huisdier heb jij? / Wat is jouw favoriete dier? Ik heb geen huisdieren, wellicht verandert dit in de toekomst wanneer ik wat meer tijd heb. MIJN FAVORIETE GERECHT (WAAR JIJ MIJ VOOR WAKKER KAN MAKEN!) Vietnamese loempia's met zoetzure saus. MIJN DROOMBESTEMMING Er staan nog veel plekken op mijn lijstje. Zoals de Malediven, Zuid-Afrika en Las Vegas. Maar een vakantie dichter bij huis is ook helemaal niet verkeerd. Ook zou ik graag nog een keer naar Zuid-Amerika willen en de rest van Colombia ontdekken. MIJN MOOISTE COMPLIMENT Het mooiste compliment dat ik heb gekregen is dat anderen zich thuis bij mij voelen en volledig zichzelf kunnen zijn.
Reactie plaatsen