Back to Blog
paddenstoelensoep

Romige wilde paddenstoelensoep

recepten Nov 11, 2022

In Frankrijk is de wilde paddenstoelenjacht heel populair. Ooit heeft iemand me verteld dat je niet aan een buurman/ buurvrouw vraagt, waar hij of zij zijn/haar paddenstoelen plukt. Iedereen heeft zijn eigen plekje. Over andere dingen wordt zonder rem gesproken maar niet over waar de beste paddenstoelen staan.
Inmiddels is dat wel wat veranderd. Er zijn zelfs paddenstoelen routes en hele families plukken samen om daarna gezamenlijk een prachtig gerecht van de wilde paddenstoelen te bereiden. Uiteraard wordt daarna gezamenlijk gegeten, met wijn en veel verhalen.


De Fransen houden van Iang tafelen. De oudste van de familie weet meestal precies welke paddenstoelen eetbaar zijn en welke giftig zijn. En in Frankrijk ga je naar de apotheek als je wilt weten of een paddenstoel giftig of eetbaar is.


Paddenstoelen door droogte én regen


Paddenstoelen doen het heel goed hier in de Bourgogne. Ik denk door periodes van droogte vervolgd door periodes van heel veel regen. En paddenstoelen doen het goed op drassige grond, uiteindelijk zijn het schimmelculturen. Je ziet de paddenstoelen dan bijna groeien bij wijze van spreken.
Vooral de cèpes (eekhoorntjesbrood) en de girolles (cantharellen) doen het fantastisch maar ook de roze weide champignons groeien als kool. Op de composthoop, de mesthoop maar ook gewoon in het gras.
Verder heb je ook nog de coullemelles (parasol zwam), morilles (morielje), trompette de la mort (hoorn van overvloed) en de pied de mouton (gele stekelzwam).


Oogsten van paddenstoelen

In de supermarkten vind je ook de kleine witte champignons, met weinig smaak, vind ik. Champignon de Paris worden die genoemd. Een beetje sarcasme want ze zeggen dat de inwoners van Parijs geen verstand hebben van echt lekker eten.

In tegenstelling tot de Franse campagne (het platteland) Ik heb in een winkel een assortiment gevonden van diverse paddenstoelen, ik durf niet zomaar te plukken, je kunt heel ziek worden van giftige paddenstoelen. En naar de apotheek ermee gaan heb ik wel overwogen maar toch uiteindelijk paddenstoelen gekocht.

Vorig jaar heb ik samen met mijn dochter paddenstoelen gekweekt, kastanje champignons en shii-take. We hebben toen een kweekkas gekocht met zogenaamde sporen. Het werkte perfect meerdere keren hele mooie paddenstoelen kunnen oogsten. Binnenkort misschien nogmaals gaan doen.

Paddenstoelensoep recept


Mijn paddenstoelen soep recept is een gebonden soepje. Ziet er ook aantrekkelijk uit omdat een gedeelte van de paddenstoelen als garnering worden gebruikt, de kruiden geven het een zalige smaak. En het schepje mascarpone maar mijn paddenstoelen soep extra romig. Je kunt ook kiezen voor paddenstoelen bouillon of kippen bouillon, ik heb vandaag gekozen voor een groenten bouillon.

Bon appetit, zou ik zeggen! 

 

 

 

Klik hier om meer te weten te komen over de auteur van deze blog, Phillippine Cramer

 

Op zoek naar meer inspiratie? Ontdek hier alle blogs met recepten.

 

Heb jij een idee en wil je dat graag met ons delen?
Of wil je een Pinkwaves Partner worden?

laat het ons weten met een mail naar [email protected]