Back to Blog
Kastanje

Alles over de kastanje én recept voor een kastanje drankje

natuur recepten Nov 04, 2022

Het kenmerk van de herfst is voor mij de verrukkelijke geur van geroosterde kastanjes. En van mijn kastanje-drankje. De tamme kastanje staat symbool voor een Iang Ieven. Hij is al 20 miljoen jaar op onze aardbol. Een sterke boom die diverse ijstijden heeft overleefd. De Kelten vereerden deze tamme kastanjeboom. Ze zagen in de boom een krijger. Zijn harnas scherpe met naar buiten gerichte lansen.

Zijn bladerdek is inderdaad dik en weelderig. En de bladeren hebben een scherpe punt, terwijl de zijkanten van het blad gezaagd lijken te zijn. Kelten zochten moed, inspiratie en kracht bij de stam van deze boom voor ze ten strijde trokken. Eén van de oudste tamme kastanjebomen staat in Sicilië aan de voet van de Etna. Hij zou meer dan 3000 jaar oud zijn.


Soorten kastanjes

In veel Europese landen gelooft men dat de tamme kastanjeboom helende kracht heeft. Over de kracht van de tamme kastanjes is veel over geschreven. Niet alleen vandaag de dag maar door alle tijden heen. Zelf ken ik twee soorten kastanjes, de wilde kastanje die de paardenkastanje wordt genoemd en de tamme kastanje. De wilde kastanje heeft de wetenschappelijke naam ”Aesculus hippocastanum”.
De tamme kastanje heet wetenschappelijk ”Castanea sativa”.
Wilde kastanjes zijn niet eetbaar, ze zijn bitter en licht giftig. Herten en schapen zijn dol op de wilde kastanjes en zij worden er niet ziek van. Wilde kastanjes worden gebruikt vanwege hun mooie kleur en vorm. Er worden herfst bloemstukken van gemaakt. Kinderen knutselen graag met de wilde kastanjes.
 


Tamme en wilde kastanjes

Tamme kastanjes en wilde kastanjes lijken op elkaar maar er zijn ook duidelijke verschillen.

De tamme kastanje heeft een puntje aan de bovenkant, de wilde kastanje is mooi rond. De tamme kastanje heeft veel stekels op het omhulsel. Wilde kastanjes worden wel gebruikt in bepaalde mate, als medicijnen voor paarden.

Daarom wordt de wilde kastanje ook wel de paardenkastanje genoemd. Kastanjebomen staan niet in iedere tuin, de bomen van beide kastanjes kunnen heel groot worden. Wilde kastanjebomen staan vaak op markante plaatsen, bij imposante huizen of op het erf van grote boerderijen.

Tamme kastanjebomen vind je sneller in het bos, dus in het wild. Nog een verschil tussen de twee kastanjes is de vorm van het blad, de tamme kastanje heeft een langwerpig, lancetvormig blad. Het blad van de wilde kastanje Iijkt op een hand en is een samengesteld blad. In de bolster van de tamme kastanje zitten meerdere 
kastanjes, bij de wilde kastanje zit er maar één kastanje in de bolster.

De wilde kastanje boom staat prachtig in bloei in het voorjaar met rechtopstaande witte bloempluimen. De tamme kastanjeboom heeft een slierterige trosachtige bloemwijze met roomwitte bloemen. In de Bourgogne staan veel tamme kastanjebomen.

Helende kracht van kastanje

De tamme kastanje is zalig van smaak en de Franse eten de tamme kastanjes graag, als kastanje puree, gesuikerde kastanjes en als de bekende crème de marron. Tamme kastanjes bevatten diverse vitamines B en ze zitten vol mineralen waaronder koper en mangaan.

Verder bevatten de tamme kastanjes fosfor, ijzer, kalium, magnesium, zink en calcium. De energie van de tamme kastanjeboom zou helend zijn. Zitten onder een tamme kastanjeboom geeft steun, kracht, troost en een positieve gedachtegang is mij verteld. Sommige mensen dragen een kastanje bij zich omdat ze geloven dat de kastanje helpt tegen reuma, jicht en rugpijn.

Een ander verhaal is dat je de bladeren van de tamme kastanjeboom kan koken samen met wat honing, het aftreksel zou helpen tegen astma. Dit lees ik regelmatig in vintage kruiden boeken die ik vind in de kringloop winkels.


Kastanjes poffen


Met de tamme kastanjes kun je lekkere recepten maken, zoals poffen.
Haal hiervoor eerst de tamme kastanje uit de bolster. Maak nu met een scherp mesje een kruisje aan de bovenkant van de tamme kastanje. Doe er wat boter op. Leg ze op de bakplaat op wat aluminiumfolie, het folie met de glimmende kant naar boven. Vouw de punten van het aluminiumfolie een beetje dicht, je krijgt dan een soort bakje. Doe hier een scheutje water in. De bovenkant mag open blijven daar kan het stoom dan nog uit. Bak ze daarna in een voorverwarmde oven op 200 graden ongeveer 25 tot 30 minuten. Als ze open springen zijn ze klaar. Je kunt ze nu pellen.

Gepelde kastanjes zijn niet Iang houdbaar, verpak ze luchtdicht ongeveer 2 dagen in de koelkast. Ik heb een drankje gemaakt van mijn tamme kastanjes. Het is een zalig drankje, ik drink het warm, soms aan het einde met een extra schepje honing. Heb je veel tamme kastanjes dan kan je die het beste buiten bewaren, tussen 2 lagen kastanje bladeren. Je kunt ze ook koken en invriezen maar dan raak je wel de vitamine C kwijt.

Bronvermelding: Bourgondische zaken herfst 2022 Nataschja Derks (kruidenvrouw en meester herboriste)
Bronvermelding: Eigen kookschriftje en ervaringen.

 

 

 

 

Klik hier om meer te weten te komen over de auteur van deze blog, Phillippine Cramer

Op zoek naar meer inspiratie? Ontdek hier alle blogs met recepten.

Heb jij een idee en wil je dat graag met ons delen? Of wil je een Pinkwaves Partner worden?
laat het ons weten met een mail naar [email protected]