Back to Blog
halloween

De geschiedenis van Halloween

spirit Oct 30, 2022

 Nu Halloween dichterbij komt, vraag je je misschien af hoe het engste feest van het jaar is begonnen. Wanneer zijn kinderen bijvoorbeeld begonnen met snoep ophalen langs de deuren? En waarom veranderen we pompoenen in lantaarns?

Maar eerst moeten we helemaal terug naar het begin. Er zijn een paar concurrerende theorieën over de geschiedenis van Halloween. De populairste is dat Halloween het resultaat is van een duizenden jaren oude Keltische traditie die "Samhain" heet en het einde van de zomer en het begin van de winter markeert.

Maar Henry Ansgar Kelly, een professor gespecialiseerd in middeleeuwse en renaissance studies aan de UCLA, vertelde TODAY dat het toeschrijven van Halloween aan Samhain eigenlijk een "vals spoor" is en dat de oorsprong terug te voeren is op een christelijke feestdag.


Waarom vieren we Halloween?

 Wat is de geschiedenis van Halloween - en waarom vieren we het?
Volgens Kelly begon Halloween in de VS ergens rond de 19e eeuw, toen de Ieren naar Amerika kwamen en hun feesten, waaronder Allerheiligen, meenamen.
"Allerheiligen was een feestdag op de katholieke kalender," zei Kelly. "1 november was de dag waarop je alle mensen viert die naar de hemel zijn gegaan."
De nacht voor Allerheiligen hielden de mensen waken voor de zielen die nog niet naar de hemel waren gegaan en vastzaten in het vagevuur. In wezen was het de nacht om te bidden voor de doden - en zo werd Halloween geboren.

Lisa Morton, auteur van "Trick or Treat: A History of Halloween," neigt meer naar de verklaring van Samhain, vooral omdat "de verhalen die de Kelten elkaar op Samhain vertelden echt heel griezelig zijn".
Ze is het echter niet helemaal oneens met Kelly's gedachte. Morton zegt zelfs dat het Halloween dat we vandaag de dag vieren waarschijnlijk ergens tussen de Keltische Samhain-viering en Allerheiligen is ontstaan.

Hoewel Halloween in de V.S. al in 1870 werd gevierd, werd het volgens Morton pas populair in het begin van 1900, toen winkeliers versieringen, kostuums en ansichtkaarten in het groot begonnen te verkopen.


Waarom de naam Halloween?


Volgens The Oxford English Dictionary stamt Halloween af van All Hallows' Eve - althans tot 1773, toen de Schotten het "Hallow-e'en" begonnen te noemen.

Maar volgens Kelly betekent Halloween in het Schots ook "heilige avond".
De eerste bekende persoon die de woorden samenvoegde was de Schotse dichter Robert Burns, die in 1786 het gedicht "Halloween" schreef.

 

Verkleden tijdens Halloween


Halloween is een open uitnodiging om je te verkleden als iemand (of iets) anders en te doen alsof. Maar waar komt het dragen van Halloween kostuums vandaan?

Veel mensen denken dat het dragen van kostuums afkomstig is van de Kelten, maar Morton is het daar niet mee eens. "We hebben daar geen enkel bewijs voor. Het is heel modern." De reden waarom we ze dragen is voor zowel Morton als Kelly een mysterie.

In de jaren 1920 stonden in tijdschriften kinderen in lakens gedrapeerd die deden alsof ze geesten waren - maar Morton zei dat het mogelijk is dat de kostuums al veel eerder werden gedragen. Ze kunnen zelfs verband houden met een oude kersttraditie waarbij gekostumeerde kinderen toneelstukjes opvoerden voor hun buren in ruil voor snoep.

Klassieke Halloween-kostuums raken nooit uit de mode. Hier zijn de populairste Halloween-kostuums voor kinderen in 2022 (in volgorde), volgens Google:

  1. Heks
  2. Spiderman
  3. Dinosaurus
  4. "Stranger Things" (De bekende Netflix serie).
  5. Fee
  6. Piraat
  7. Konijn
  8. Cheerleader
  9. Cowboy
  10. Clown

 

                                              (Afbeelding: Carmen Kunz, grafisch vormgever)

Pompoenen

Het snijden van pompoenen, ook wel jack-o'-lantaarns genoemd, gaat terug tot Ierland en is gebaseerd op het verhaal van "Stingy Jack", zoals opgemerkt door de Library of Congress.
"Jack was een legendarische bedrieger," zei Morton. "Er zijn honderden varianten van de 'Jack' sprookjes over de hele wereld."

Volgens de folklore bedroog Jack, een dronkaard en verachtelijk persoon, drie keer de dood en haalde telkens de duivel uit zijn ziel. Toen Jack uiteindelijk stierf, mocht hij de hemel niet in en de duivel weigerde hem de toegang tot de hel. Om zijn weg door de werelden van goed en slecht te verlichten, droeg Jack een kalebas bij zich met een gloeiende sintel erin.

Er zijn verschillende opvattingen over hoe we jack-o'-lantaarns zijn gaan snijden, maar de traditie zou zijn begonnen toen de Ieren gezichten in rapen begonnen te snijden om boze geesten af te weren.

Toen de tradities naar Amerika kwamen, ontdekten ze dat pompoenen veel gemakkelijker te snijden waren. Na verloop van tijd bedachten mensen slimme manieren om pompoenen te snijden, allemaal in een poging om met Halloween boze geesten te blijven afweren.

 

Ga voor meer inspiratie naar het blog overzicht

Jouw blog of dienst op Pinkwaves

Homepage