Back to Blog
chutney

Chutney van walnoten en appels

recepten Nov 24, 2022

Marilyn Monroe nam ooit in een champagne bad. Cleopatra vulde haar bad met ezelinnen melk. Dagobert Duck dook in z'n geld. Ik heb zoveel walnoten, ik zou er een badkuip vol mee kunnen vullen. Maar om daar nu in te duiken.. ik heb wel betere ideeën met al die walnoten. En dan te bedenken dat ik altijd op alle plekken de helft Iaat liggen voor de bosdieren.

Het is een goed jaar voor de walnoten, ik vind ze werkelijk overal. Mijn hazelnotenboom heeft het helaas minder goed gedaan dit jaar. De walnoot (Juglans regia) kan wel 30 meter hoog worden en een 10 meter brede kroon krijgen. Een ideale schaduwboom met haar dichte bladerdak.
Bovendien heeft deze boom een natuurlijke alweer tegen vliegen en muggen. De bladeren scheiden namelijk een bitter olie af wat vliegen en muggen niet prettig vinden. Deze boom heeft ook economische waarde vanwege het hout en de eetbare noten
De walnoot is eenhuizig en heeft dus mannelijke en vrouwelijke vruchten aan één boom.

 

 Het eten van één handje rauwe walnoten per dag levert al gezondheids-voordelen op. De walnoot heeft namelijk een indrukwekkende hoeveelheid antioxidanten waaronder vitamine E en melatonine. Verder heeft de walnoot biotine, foliumzuur en mineralen als mangaan en molybdeen. Goed voor het lichaam en voor de hersenen.

Walnoten blijven één jaar goed maar mijn eigen ervaring is dat als je ze koel en donker bewaard ze wel anderhalf jaar goed blijven. Mochten de noten toch wat muf zijn geworden dan kun je ze even kort verwarmen in de koekenpan met een beetje boter of olie. Daarna zijn ze weer lekker. Reeds gekraakte noten blijven een 
paar maanden goed.


Er zijn heel veel recepten met walnoten, ik heb er een chutney van gemaakt samen met de appels uit mijn boomgaard. Dit recept heb ik al Iang en ik heb eigenlijk deze chutney al een paar jaar niet meer gemaakt maar ik las het recept in het tijdschrift ”Landleven”, en besloot het weer eens te maken.

Deze chutney is bij veel lekker, een taartje maar ook bij een kaasplankje, zelfs in een stoofpotje. In leuke potjes met een mooi etiket ook een geliefd cadeautje om te geven.

  

 

Klik hier om meer te weten te komen over de auteur van deze blog, Phillippine Cramer

Op zoek naar meer inspiratie? Ontdek hier alle blogs met recepten.

Heb jij een idee en wil je dat graag met ons delen?
Of wil je een Pinkwaves Partner worden?
laat het ons weten met een mail naar [email protected]