Back to Blog
netwerkmarketing

Netwerkmarketing, droom of nachtmerrie?

ondernemen Nov 01, 2022

 Netwerkmarketing, een droom of juist een nachtmerrie? In dit blog vertel ik wat het écht is en wat het voor je kan betekenen door het delen van een persoonlijk verhaal. 
Wellicht roept de term 'netwerkmarketing' verschillende vragen bij je op: is dat een piramidespel? Een schimmige truck om je geld afhandig te maken? Een verdienmodel waarbij alleen degene die het hoogste in de boom zitten veel verdienen en de rest alleen maar hard aan het werk is voor een schijntje? Een sektarisch clubje van knuffelaars?

Of? Een manier om je vrij te maken uit het soms beklemmende systeem van werken voor een baas of uurtje factuurtje? Een manier om een 2de inkomensstroom op te bouwen zodat je niet omvalt als je eerste inkomensstroom door wat dan ook stopt? Een blessing? De goedkoopste manier om een intensieve business training te volgen? Een persoonlijk ontwikkelingstraject verpakt in een businessmodel? De goedkoopste manier om een eigen bedrijf te starten? Een businessmodel waarin community en samenwerken en win-win centraal staat?

Netwerkmarketing is niet betrouwbaar

Ik wed dat er velen zijn die als eerste denken dat het iets is dat niet deugt. Netwerkmarketing heeft een slechte naam. En eerlijk gezegd is dat niet vreemd. Het is nu eenmaal zo dat er mensen zijn die bedrijven op basis van netwerkmarketing zijn gestart, ze houden die bedrijven een paar jaar in de lucht en vervolgens, nadat ze hun financiële gewin hebben behaald, doeken ze de boel op. Wanneer jij als netwerker met zo’n bedrijf in zee bent gegaan en jouw hele team voor dit bedrijf hebt opgebouwd en het bedrijf stopt, dan sta jij met lege handen.

Mijn tip: Ga voordat je met een netwerkmarketingbedrijf in zee gaat na hoelang het al bestaat. Wie de mensen zijn die aan het roer staan. Hoe financieel gezond het bedrijf is en of er aantoonbaar een visie voor de lange termijn is. Zijn je bevindingen positief, dan kun je met een gerust hart met dit bedrijf een team opbouwen.

Piramide?

Een ander veel gehoord bezwaar is dat netwerkmarketing een piramide verhaal is waarbij degene die het hoogst in de boom zit, die als een van de eersten is gestart, altijd het meeste verdient. En dat de mensen die later starten heel hard moeten werken voor weinig geld. Dit is echt heel grappig, want de meeste bedrijven die ik ken hebben een organogram dat eruit ziet als een piramide. Bovenin zit de directie, daaronder het management, daaronder het midden management, daaronder teamleiders en daaronder de werknemers.
En hey, grappig, bovenin verdienen ze het meest en onderin moeten ze hard werken voor weinig/veel minder geld. Daarbij zou iedereen onderin wel op de directie stoel willen zitten, of in ieder geval hetzelfde salaris willen ontvangen, maar het gebeurt maar zelden dat er iemand is die helemaal van onderop opklimt naar die positie. En daarbij zijn er maar 1 of een paar directieposities voor heeeeeeel veeeeeel mensen onderaan die daar wel naar toe zouden willen. Dit model kennen we, vinden we gewoon en betrouwbaar.

Netwerkmarketing is eigenlijk precies andersom. Je begint op de directieplek van jouw te bouwen bedrijf. Ja, het klopt, in het begin maak je veel uren waar je in het begin relatief weinig voor krijgt. Dit is altijd zo als je een bedrijf begint. Vaak ook begin je een bedrijf met schuld. Dit is in het netwerkmarketingbedrijf waar ik mee werk niet zo. Er zijn geen investeringen nodig en er is dus ook geen schuld bij de start en bij gevolg loop je geen financieel risico.

Eerst maak je veel uren voor relatief weinig geld, dan maak je uren die goed betaald worden en vervolgens maak je weinig tot geen uren waar je heel goed voor wordt betaald. Dit is bij elk bedrijf dat je zou starten zo, waarbij ik moet zeggen dat veel soorten bedrijven die je kunt starten niet de mogelijkheid hebben om er op termijn uit te stappen en er nog steeds inkomen van te ontvangen.

De meeste mensen beginnen met netwerkmarketing om een extraatje te verdienen. Ongeveer 500,- meer inkomen in de maand geeft veel mensen, echtparen, gezinnen al meer lucht en meer vrijheid om te doen waar ze van houden. Een onderzoek heeft uitgewezen dat als gezinnen rond de 500,- meer inkomen zouden hebben er half zoveel scheidingen zouden zijn. Mij klinkt dit logisch in de oren omdat geldgebrek echt gigantisch veel stress met zich meebrengt.

Hoe snel je het voor elkaar hebt om €500,- in de maand te verdienen met jouw netwerkmarketingteam is van een aantal factoren afhankelijk. Natuurlijk hangt het af van je inzet, van je bereidheid om te leren en natuurlijk ook van hoe het verdienmodel van het netwerkmarketing bedrijf waar je mee werkt eruit ziet.

Onderzoek wijst uit dat er wereldwijd miljoenen mensen zijn die rond de €500,- per maand verdienen met netwerkmarketing.

Mijn tip: Ga, voor je met een netwerkmarketingbedrijf in zee gaat, na hoe het verdienmodel eruit ziet. Moet je wel of niet investeren en zo ja, hoeveel? Dit kan zijn in de vorm van (maandelijkse) fee om mee te mogen doen, of inkoop van producten, of aanschaf van een demo kit enz. enz. Wanneer je investeert begin je met een min saldo en zal het langer duren voor je aan je €500,- extra inkomen zit. Vraag ook hoelang het gemiddeld duurt voordat iemand in het bedrijf waar je contact mee hebt erover doet om tot die €500,- per maand te komen. Hoeveel tijd er dan per week aan besteed moet worden. En wat je ervoor moet leren.

Nog een tip: Vraag of het in het netwerkmarketing bedrijf dat je op het oog hebt voorkomt dat mensen die later ingestapt zijn meer verdienen dan mensen die eerder ingestapt zijn. Het antwoord geeft aan dat het voor iedereen, wanneer iemand ook instapt, mogelijk is om een serieus inkomen op te bouwen of niet.

 

Piramidespel

Een piramidespel is een illegaal gokspel dat in Nederland verboden is.

Mijn tip: Niet doen. Het mag niet. Het kan leuk zijn voor mensen die van gokken houden, maar het heeft niets te maken met een serieus maandelijks terugkomend inkomen genereren. Kenmerk van een piramidespel is dat er geld wordt geïnd waar geen product of dienst tegenover staat.

 

Sekte

Wanneer je naar een bijeenkomst gaat van een netwerkmarketingbedrijf dan kun je overvallen worden door de manier waarop die mensen met elkaar omgaan. Ze lijken een sektarisch clubje te vormen van liefdevolle uitwisseling en pure positiviteit. Ja, ik snap dat je dat niet bent gewend en dat je daar je vraagtekens bij stelt.
Ik vind het wel heel jammer dat wij als maatschappij blijkbaar gewend zijn geraakt aan afstandelijkheid, belazerd worden en onechtheid. Aan ‘in je gezicht wordt er gelachen en vriendelijk gedaan, maar achter je rug wordt je een streek geleverd’. En als we dan mensen zien die het beste in elkaar naar boven halen, die allemaal iets positiefs in hun leven willen brengen en elkaar daarbij helpen.
Die banden voor het leven smeden en door dik en dun gaan voor hun dromen, als we dat zien dan weten we bijna zeker dat er iets niet deugt.

Maar stel je eens voor, heel even maar, stel je eens voor dat het allemaal echt en gemeend is, dat zij werkelijk hun hart hebben geopend naar elkaar en de wereld en dat ze werkelijk een bijdrage willen leveren aan een betere wereld, hoe zou dat dan voor je zijn? En ja, je loopt inderdaad de kans dat als je in zo’n bedrijf stapt dat jij die kant van jezelf dan ook gaat laten zien.

Het kenmerk van een sekte is dat je er in wordt gelokt of erin geboren wordt en dat als je eruit wil dit nagenoeg niet mogelijk is.

Mijn tip: Vraag voordat je start na hoe je er weer mee kunt stoppen als je dat zou willen in de toekomst.

 

Wat kan het voor je betekenen?

Wat kan netwerkmarketing voor je betekenen? Hier beschrijf ik wat het voor mij heeft betekend en nóg betekent. In de tijd dat mijn bedrijf op de rand van een faillissement stond….

Ik had een bedrijf in coaching en training. Ik leidde coaches en therapeuten op om familie- en organisatieopstellingen in de 1 op 1 setting te leren gebruiken. Er waren een aantal coaches via mijn bedrijf aan het werk en we zaten in zware tijden. De bedrijven gooiden de externen, lees coaches, er allemaal uit, deze hadden geen werk en daarmee ook geen geld voor opleiding of training….. Ik had financiële verplichtingen omdat ik een financiering had geregeld waarmee we, dacht ik toen, de zware tijd konden overbruggen… Het was op een gegeven moment een wedstrijd tussen een nieuwe opdrachtgever en de schuldeiser.

In die tijd kwam mijn schoonzoon bij me. Hij kwam met, zei hij, een mooi ethisch concept en vroeg me of ik mee wilde doen. Het waren echt zware tijden. Hij was net ontslagen en mijn dochter had een paar maanden daarvoor ontslag genomen om bij mij aan de slag te gaan, super pijnlijk dat mijn bedrijf het niet dreigde te halen… en daardoor zaten ze op zwart zaad. Natuurlijk wilde ik ze helpen. Sowieso help ik mijn kinderen als ik kan en toen helemaal. Ik wist maar half wat het was waar mijn schoonzoon mee kwam en had al ja gezegd voordat ik me erin had verdiept. Het maakte me niet uit. Ik wilde ze gewoon helpen. Ik verwachte niets van de producten die ik via hen kocht, maar was heel aangenaam verrast door wat het voor me deed.


Helpen met het realiseren van een droom

De volgende stap was dat ik er ook zakelijk iets mee ging doen. Mijn hoofd stond er helemaal niet naar en ik had er geen tijd en ook geen energie voor. Maar ja, ik had het beloofd, en het ging hier om mijn kinderen en mijn kleinkind, dus ik ging aan de slag.

In die tijd heb ik een paar mensen gebeld die ik kende. Een aantal van hen hebben toen geluisterd naar waar het concept over ging. Daar leerde ik zelf ook veel van. En daar weer een aantal van zagen het wel zitten en zijn met mij samen gestart. Een van hen heeft nu een heel groot team opgebouwd en heeft haar wens om permanent naar een zonniger klimaat te verhuizen werkelijkheid kunnen maken. Dat maakt me blij. Dat ik iemand heb kunnen helpen haar droom te realiseren.

Zo is het gegaan. Wat heeft dat voor mij betekend? In het begin betekende het dat ik naast alle moeilijke dingen, die ik in mijn bedrijf te doen had, ook steeds met iets leuks en lichts bezig kon zijn. De mensen die ik binnen dit concept tegen kwam waren allemaal heel prettig, open en positief, met het hart op de juiste plaats en dat gaf mij verlichting.


‘Waar de ene deur sluit wordt een andere geopend’

Uiteindelijk heb ik mijn bedrijf niet kunnen redden. Ik was daar heel verdrietig en terneergeslagen over. Ik voelde mij een mislukkeling. Ik ben mensen die mij na aan het hart lagen kwijt geraakt omdat ze me verweten dat het bedrijf failliet ging. Misschien hadden ze gelijk, maar heb gegeven wat ik had. Bovendien bleef ik met een hoop schulden zitten. Deze schulden heb ik beetje bij beetje weg kunnen werken met de opbrengsten die ik had uit netwerkmarketing. Het is een echt verlies, het verliezen van je bedrijf, met echte rouw.
Als iemand me in die tijd had gezegd: ‘Waar de ene deur sluit wordt een andere geopend’, had ik daar niet echt naar kunnen luisteren, maar het was wel zo. Ik leerde steeds meer mooie mensen kennen. Ook internationaal. Ondanks dat ik 12 jaar een eigen bedrijf heb gehad, heb ik binnen netwerkmarketing heel veel geleerd over acquisitie, samenwerken, leiderschap, het combineren van werken en plezier maken, en nog zo veel meer.


Dankbaar wonder

Ik vind het fijn om hard te werken. Ik houd ervan om iets te maken. Of dat nu een team is of iets creatiefs of een heel bedrijf, dat maakt voor mij niet uit. Ik hou ervan om iets te bouwen. Na 4 jaar hard werken, vallen, opstaan en leren, kon ik niet meer. Ik was gewoon op. Mijn lijf zei stop en ook al probeerde ik het nog wel, het ging gewoon niet meer. Ik was het meest blij op mijn bank met een haak- of breiwerkje en ik was hoofdkostwinner. Ik had niet eens meer puf om mij zorgen te maken.

Gelukkig bleek dit ook niet nodig te zijn, want tot mijn verbazing bleef er elke maand geld gestort worden op mijn rekening. Ik snapte het verdienmodel best en ik wist cognitief best wel dat dit een logisch gevolg was van wat ik had opgebouwd, maar eigenlijk geloofde ik het pas toen ik het zag.
Ik ben niet zo opgevoed. Ik heb vroeger geleerd dat je moet werken voor je geld. En nu zat ik op de bank met mijn knutseldingetjes en bleef er maar maandelijks inkomen gestort worden. Als ik heel eerlijk ben dan vind ik dat nog steeds een wonder. Wel een wonder waar ik enorm dankbaar voor ben.


Samen


Inmiddels gaat het weer supergoed met mij en nu is mijn zoon zover dat hij aan de slag wil met het concept. Hij heeft al die tijd aan de zijlijn meegekeken en heeft gezien dat het een blessing is voor zoveel mensen. Hij vroeg mij of ik hem wilde helpen en natuurlijk doe ik dat.
Ik ben er inmiddels wel achter dat anderen helpen en al helemaal mijn kinderen helpen voor mij enorm belangrijk en motiverend is. We zijn samen aan de slag gegaan en we leren samen elke dag weer zoveel.
We leren elkaar weer op een nieuwe manier waarderen waardoor onze band nog hechter is geworden. Het is voor mij een feestje om mijn kennis en kunde op dit gebied door te mogen geven.


Focus op community

 Op dit moment vind er in het bedrijf waar ik mee werk een mega organisatie verandering plaats. Het is een fantastische upgrade. De hele focus is op de community en hoe er in de komende decennia iedereen in de community zijn of haar beste leven kan leven. Heb je ondanks mijn verhaal geen zin in Netwerkmarketing? En zou je toch graag zonder investeringen of risico een extra inkomen willen genereren? Wat denk je van een gratis webshop? Met zoveel voordelen dat je het haast niet geloofd?

 

“Netwerkmarketing is in mijn leven een blessing.”

Mijn zoon heeft gelijk. Netwerkmarketing is in mijn leven een blessing. Ik hoef geen wekker meer te zetten. Ik kan werken waar en met wie ik wil en nu ook wanneer ik wil. Het geeft me vrijheid, in mijn oude bedrijf voelde ik mij vaak geleefd door mijn bedrijf. Ik hoef nooit meer administratie te doen en het heeft me al op veel plekken in de wereld gebracht waar ik anders nooit was geweest. Het heeft mensen in mijn leven gebracht die meer ontwikkeld, meer loyaal, meer toegewijd, rijker, wijzer en liefdevoller zijn dan ik voor mogelijk hield. Het daagt me uit mezelf te ontwikkelen en het heeft me geleerd dat alles wat ik wens ook echt mogelijk is en meer.

 

 

 Klik hier als je meer wilt weten over de auteur van deze blog, Marie José Rietdijk.

Meer inspiratie? Bekijk alle blogonderwerpen.

Wil je graag iets delen of in contact komen met de auteur of met Pinkwaves?
Laat het ons weten en stuur een e-mail naar [email protected]