Back to Blog
financiers

Financiers cakejes

recepten Oct 28, 2022

Madeleines kende ik maar de financiers cakejes waren nieuw voor mij. Verslavend lekker met een soort nootachtige smaak, zacht van binnen en toch wat steviger van buiten. Je kunt eindeloos variëren met het recept. Passievrucht, chocolade stukjes, pistachenoten, er zijn zelfs hartige financiers. Steeds meer huiskoks en restaurant koks maken weer de financiers.

Hoofdingrediënten van de financiers cakejes: beurre noisette, notenmeel en eiwitten. Beurre noisette is boter gesmolten in een steelpan, blijf erbij staan de boter verbrand snel. Na een paar minuten van warmte op een klein vuurtje smelt de boter en krijgt de boter uiteindelijk een mooie hazelnootachtige kleur. De boter gaat ook een nootachtige lucht krijgen. Draai het vuur uit, laat wat afkoelen, giet het over in een schaaltje maar laat het bezinksel onder in de pan liggen. Ik heb geprobeerd foto's hiervan te maken. Laat in het schaaltje verder afkoelen.

 De eiwitten daar wordt per recept anders over geschreven. De ene kooksite zegt gewoon erbij doen, andere site zeggen eerst stijf kloppen. Mijn ervaring is hoe meer je de eiwitten klopt hoe steviger de buitenkant. Het is een beetje uitproberen.
Om te bakken gebruik ik silicone bakvormen dan krijg je de financiers er makkelijk uit. Vandaag heb ik speciale silicone bakvormen besteld voor de financiers, rechthoekige vorm speciaal voor dit cakeje. Maar een madeleine bakvorm werkt ook.

Geschiedenis financiers cakejes

Even iets over de geschiedenis. De verhalen vertellen dat het kleine rechthoekige cakeje bedacht is door de nonnen in de 17e eeuw. Toch werd de financier pas echt populair in de 19e eeuw. Ook over de naam van het cakeje gaan verschillende verhalen rond.

Één verhaal gaat over de vorm die lijkt op een kleine rechthoekige goudstaaf.

Een ander verhaal gaat over de snelle financiële opkomst in Parijs in die tijd. Het cakeje past qua vorm en formaat prima in een broekzak zonder uit elkaar te vallen. Dus een snel cakeje om tussendoor te eten. 

Varianten financiers cakejes

Éen van mijn favoriete financier is de abrikozenjam variant. Ik heb door mijn vier eiwitten, 3 lepels abrikozenjam geroerd daarna eiwitten en jam opgeklopt.

Vervolgens door het bloem/amandelmeel mengsel geroerd. Daarna de afgekoelde bruine boter (beurre noisette) erdoor heen roeren.

Doe het beslag in een spuitzak en vul de holtes van de bakvorm. Ongeveer 17 minuten bakken op 200° als je daarna een satéprikker erin prikt moet de prikker er droog uitkomen. Laat wat afkoelen op een rooster, verwarm 5 eetlepels abrikozenjam met het sap van een halve citroen, maak met de satéprikker enkele gaatjes in de bovenkant van de financier.

Bestrijk de bovenkant van de financiers met het mengsel van abrikozenjam/citroensap. Rooster kort in een koekenpan wat amandelschaafsel strooi dit over de financiers. Het amandelschaafsel blijft goed plakken op de bovenkant.

Laat afgedekt goed afkoelen, de financiers zijn goed houdbaar maar op z'n lekkerst de dag dat ze zijn gebakken. Het recept met de pistachenoten is ook overheerlijk.

En ik drink er dan een masala chai thee bij, hartverwarmend!Klik hier om meer te weten te komen over de auteur van deze blog, Phillippine Cramer

Op zoek naar meer inspiratie? Ontdek hier alle blogs met recepten.

Heb jij een idee en wil je dat graag met ons delen? Of wil je een Pinkwaves Partner worden?
laat het ons weten met een mail naar [email protected]